Wednesday, October 17, 2018

My Confinement Journey


Alhamdulillah, ina dah melepasi sesi berpantang bersama mama tersayang.
Baby Afia pun dah masuk usia 2 bulan.
Seperti yang ina janji kan, ina akan share cara ina berpantang selama 44 hari dengan mama. By the way, mama ina ni boleh dikategori kan sangat STRICT dalam berpantang. 


Bangun tidur je, mama dah sediakan air rebusan mandi. Ina mandi air rebusan daun herba ni selama sebulan. Bangun pagi mesti awal ye, pukul 7 mesti mama dah cari kalau ina tak keluar bilik lagi. Dalam air rebusan ni ada macam2 daun. Tempoh mandi mesti la sekejap je. Paling lama pun 10 minit. Takde sabun yang akan digunakan ye. So, badan sebulan dipagi hari memang bau daun herba je la 😉 Jangan mimpi la nak bau wangi2 di pagi hari. 

Lepas siap mandi, in akan kering kan luka dengan hair dryer. It's really works tau. Dari anak pertama ina buat macam ni. Dah siap semua, ina akan sapu minyak herbanika NONA ROGUY seluruh badan termasuk kaki dan kepala. Buat pengetahuan semua, ina tak boleh pakai PARAM dan PILIS sebab nanti akan naik biji gatal2. Dekat bahagian kepala/ dahi pun ina ambil kain letak DAUN SIREH dan ikat di dahi. *takde pulak gambar ni dalam laptop 😅


Ni minyak herbanika NONA ROGUY yang ina pakai selama 44 hari berpantang. Dalam 2 botol jugak la ina pakai sebab sapu siang dan malam.


Lepas tu ina akan sarung korset PREMIUM BEAUTIFUL. Ina start sarung ni lepas minggu ke-2. Kenapa ina sarung pada minggu ke-2? Sebab minggu pertama ina pakai bengkung tradisional dan sapu limau & kapur di perut. So, sayang la kan nanti kena kat PREMIUM BEAUTIFUL. Ina pakai PREMIUM BEAUTIFUL ni hingga malam tau. 

BERTUNGKU? YES, memang ina ada bertungku sehari sekali. YEla kan, ina berpantang dengan mama dan masih amalkan cara tradisional. So, memang ina akan bertungku di pagi hari. Sehari sekali je sebab ina dah sarung Premium Beautiful. Tahukah anda bila kita pakai Pemium Beautiful bersamaan dengan 5 kali sesi bertungku???

So, bagi ibu yang anak ramai dan berpantang sendiri, memang ina sarankan pakai Premium Beautiful untuk memudahkan kerja anda dan jimat masa. Berbaloi beli Premium Beautiful ni sebab boleh pakai tak kira masa dan ada LIFETIME WARRANTY.


Dah siap semua, ina akan makan jamu HERBA MAHARANI ni sebelum makan sarapan. Selama 44 hari ni, menu sarapan ina biskut/ roti dengan air milo/ coffee. dan dah tentu la coffee yang ina ambil ialah MINKAFFE. Normally lepas sarapan, ina akan terus ke toilet untuk sesi pembuangan 😆
Alhamdulillah dengan mengamalkan HERBA MAHARANI & MINKAFFE, ina tak de masalah SEMBELIT DALAM PANTANG.


Dalam pukul 10 pagi tu bila perut macam berbunyi dan lepas menyusu kan Afia, ina akan bancuh SHAKE ME. Ni akan bagi ina kenyang sehingga tiba waktu makan tengahari. Bukan tu je, SHAKE ME ni jugak boleh tambah susu badan dalam berpantang.



Ni la menu makan tengahari dan petang ina selama 44 hari. HALIA+BAWANG+IKAN BILIS tu ina beli yang siap dekat kampung. Tak rajin pulak nak buat sendiri. heheheheh.. Memang banyak ye portion nasi ina sebab Baby Afia sangat kuat menyusu dan ina mudah cepat lapar😅

Normally ina makan tengahari pukul 12.30. Dlam kol 3 petang ina akan ambil biskut dan air milo untuk alas perut.. Makan malam biasa ambil dalam kol 7malam.

Pengambilan air suam? ina memang minum air suam banyak sebab kalau tak memang ina dahaga. Ina tak de sekat pengambilan air suam. Yang pasti suam ye, BUKAN AIR SEJUK!

Malam biasanya ina akan tidur pada 9 malam. Baby tidur, kita pun tidur la. hihihi..

Image may contain: 1 person, baby and close-up

Ni la baby AFIA SARFINA BINTI SAFWAN. Alhamdulillah dah 2 puteri dalam kehidupan ina dan suami. Moga membesar jadi anak solehah💖


So, korang rasa ina lost berapa KG selama berpantang ni? Dengan pengamalan cara ina berpantang seperti di atas, ina LOST 11KG dengan mudah. Sehingga hari ini, total ina dah LOST adalah 15kg😆 Sebab ina still continue sarung Premium beautiful sehingga hari ini.


Haaa.. banyak kan beza??? Ni bukan cerita topu ye. Ni memang cerita BENAR sebab ni diri ina sendiri. So, bagi ibu diluar sana yang nak ina guide cara ina berpantang, bole je PM ina atau direct whatssap ina 019-3559025. InsyaAllah ina akan layan satu per satu 😍

SEMOGA SHARING INA KALI NI BERMANFAAT UNTUK IBU2 YANG BAKAL MELAHIRKAN DILUAR SANA💓

1 comment:

  1. Beautiful blog from you, This post is really amazing, very informative and great post from you. I really appreciate your work, keep working like this.
    Must try this Moto Riding

    ReplyDelete

My Confinement Journey

Alhamdulillah, ina dah melepasi sesi berpantang bersama mama tersayang. Baby Afia pun dah masuk usia 2 bulan. Seperti yang ina janj...